A. Taju

Spiritistisistä ilmiöistä

Ketkä lähettävät tiedonantoja "henkimaailmasta"?
Merkillisin henki-ilmestys spiritismin historiassa.

Spiritismin harrastus (nykyisin sen harrastajat kutsuvat itseään spiritualisteiksi) alkoi Amerikassa viime vuosisadan keskivaiheilla. Mutta sitä taitavia meedioita on esiintynyt jo muinaisina aikoina. Niinpä Israelin kuningas Saul käski: "Etsikää minulle vaimo, jolla on noidan henki." Kun hän sitten tapasi Endorin vaimon, niin hän sanoi: "Nosta minulle Samuel" (kuolleen Samuelin henki)". (1. Samuel 28. luku).

Spiritismin harrastus oli aluksi usein vain seuraleikkiä, mutta kehittyi sitten eräänlaiseksi uskonnoksi, kun ilmaantui joitakin kykeneviä meedioita, jotka toimivat tiedotusten välittäjinä astraali- eli tunnemaailman (spiritistisissä julkaisuissa käytetään yleensä nimityksiä "henki" ja "henkimaailma") ja fyysisen maailman välillä. Transsissa ollessaan meediot voivat antaa itsestään voimaa, plasmaa eli eetteriainetta, jolloin "henkien" aineellistuminen silmin nähtäviksi oli mahdollista.

Ensimmäisen maailmansodan aikana spiritismin harrastus lisääntyi huomattavasti, sillä monet halusivat tietoja kaatuneista rakkaista omaisistaan. Eniten on nykyään spiritistejä Puerto Ricossa (n. 25–40 % väestöstä) Brasiliassa (n. 40 % väestöstä) ja Islannissa.

Spiritismin historia tuntee myös aineellistumisen vastakkaisia ilmiöitä, joita selostaa mm. valtioneuvos Aksakov laajassa 2-osaisessa teoksessaan "Animismus and Spiritismus". Niinpä kukkia ym. esineitä on ilmestynyt istuntohuoneisiin, jotka ovat olleet lukittuja ja vartioituja. Eräässä istunnossa Prof. Zöllner pani meedio Sladen kanssa näkinkengän silkkiliinan alle pöydälle. Se putosi pöydän läpi lattialle, josta se nostettiin vahingoittumattomana mutta tulikuumana.

Britten kertoo erään merkillisen tapauksen: "Kun meedio rva Guppy Lontoossa 3. 7. 1871 istui yövaatteisiinsa puettuna kotonaan lyijykynä ja muistikirja kädessä merkitäkseen muistiin seuraavan päivän ostoksia, niin hän yhtäkkiä katosi. Samaan aikaan istui pieni seurue hänen tuttaviaan pimeässä istunnossa suljettujen ovien takana eräässä talossa jonkin matkan päässä rva Guppyn asunnosta. Pimeässä istuntohuoneessa kuultiin jotakin putoavan pöydälle ja kun pantiin valo, niin rva Guppy istui pöydällä syvässä transsissa. Heti lähetettiin kolme henkilöä asiaa tutkimaan rva Guppyn kotiin. Siellä kaksi henkilöä todisti, että mainittu rva oli istunut kotonaan juuri ennen ilmestymistään spiritistiseen istuntoon (Emma Hardinge Britten "Ninetheenth Centuries Miracles").

Spiritistiset istunnot onnistuvat parhaiten, jos löytyy hyvä meedio. Sellaiset ovat tosin hyvin harvinaisia. Tri Moser sanoo: "Fysikaalisen mediumismin historia on nähtävästi petosten paljastamista" (Fanny Moser "Der Okkultismus. Täuschungen and Tatsachen, 1935).

Vaikka tutkijat ovat monesti tavanneet vilpillisyyttä, on myös muistettava, että istuntoja on vaikea saada onnistumaan, jos osanottajien joukossa on kovin epäileviä henkilöitä.

Jotta joku voi tulla henkiseksi meedioksi on tarpeen ankara itsekasvatus. Englantilainen meedio, psykometrikko ja selvä näkijä Alfred Vout Peters, joka mm. kävi useita kertoja Suomessa tämän vuosisadan alkupuolella, selitti asiaa seuraavasti: "Näen seuraavalla tavalla: Teen itseni passiiviseksi ja pidätyn kaikista ruumiillisista aistimuksista. Samalla sivelen sormillani otsaani ja rukoilen hartaasti Jumalaa, että näkisin oikein. Sitten kutsun henkiystäviäni avuksi. Minut valtaa kohoava tunne ja koko ruumiissani tuntuvat värähtelyt vilkastuvan... Alkoholin käyttö ja tupakanpoltto tappavat hienon aistin... huomaan puhtaan kasvisruokajärjestelmän auttaneen minua paljon... Jos psyykkisiä ja älyllisiä kykyjä käytetään viisaasti, ne eivät tee ihmistä heikoksi ja sairaaksi, sillä ne ovat jumalallisia ja aivan luonnollisia kykyjä, joita on käytettävä ihmiskunnan palvelemiseksi" (Tietäjä 1913).

Valmistautumaton ei voi rangaistuksetta tunkeutua rajan yli. "Ihmisen astraaliset aistit ja -voimat kehittyvät kyllä aikanaan muun henkisen ja sielullisen kasvun mukana. Mutta jos niitä alkaa harjoittaa ennen aikaansa, ovat ne useimmiten jarruna todellisen kehityksen tiellä. Eräs tutkija sanoi, että jos sillä voi auttaa ihmiskunnan kehitystä, niin (herkkä mediumistinen henkilö) voi harkita vaaraan antautumista (meedioksi ryhtymistä).

Merkillisin henki-ilmestys spiritismin historiassa.

Etevimpiä alan tieteellisistä tutkijoista oli englantilainen fyysikko professori William Crookes. Hänen istuntojaan selostavat lukuisat spiritistiset kirjailijat, mm. Aksakov mainitussa teoksessaan. Crookes oli niin suurta arvonantoa nauttiva tiedemies, että useimmat Englannin lehdistä hyväksyivät palstoilleen hänen selostuksiaan.

Crookes piti istuntojaan eräiden meedioiden avustuksella. Myöhemmin hän tapasi 13-vuotiaan koulutytön neiti Cookin, joka sitten toimi meediona hänen istunnoissaan ja joissa sitten aineellistui hyvin kehittynyt henkiolento Katie King. Viimemainittu kertoi aikaisemmin eläneensä ihmisenä maan päällä.

Tässä on lyhennettynä Crookesin oma kuvaus eräästä istunnosta: "Katie ilmestyi täydellisempänä kuin koskaan aikaisemmin. Hän käveli huoneessa (normaalisti valaistussa) lähes kaksi tuntia ja keskusteli jokaisen läsnäolijan kanssa. Hän tarttui usein minun käteeni ohikulkiessaan ja näytti todellakin enemmän tämän maan asukkaalta kuin haamulta. Ajattelin, ettei edessäni ollut mikään henki vaan nainen ja pyysin saada syleillä häntä, jotta saisin kertomukseni vahvistetuksi. Hän myöntyi suosiollisesti ja syleilin häntä, kuten jokainen hyvinkasvatettu herrasmies olisi tehnyt niissä olosuhteissa."

Mutta kataleptisessa tilassa (syvä "unitila") olevalta meediolta loppui sitten fluidinen voima, joka piti Katieta aineellistuneena. Viimemainittu antoi merkin ja oli hävinnyt.

Crookes kuvaa Katie Kingiä: "Katien kaula oli avoin, hipiä hieno katsella ja kosketella. Valokuvat ja sanat eivät voi tuoda esiin hänen kasvojensa todellista kauneutta, olentonsa suloutta eikä hänen hiuksiensa kullankeltaista viehättävyyttä. Hänen kasvoillaan näkyivät syvän surun varjot hänen kertoessaan viime elämänsä surullisia tapahtumia. Toisinaan niistä loisti nuoren tytön sydämellisyys ja suu kaartui hellään hymyyn."

Katie esiintyi kolme vuotta. Viimeisessä istunnossa hän puhutteli seuran jäseniä kutakin erikseen antaen heille neuvoja. Hän kiitti mm. prof. Crookesia hyvin suoritetuista tutkimuksista. Sitten hän ilmoitti, että hänelle annettu tehtävä on nyt suoritettu. Sen jälkeen emme enää nähneet häntä, kertoo Crookes.

H. P. Blavatsky mainitsee, että buddhalaiset nimittävät nirmaanakaajoiksi sellaisia yksilöitä, jotka ovat ihmiskehityksen läpi käyneet ja jotka voivat aineellistua spiritistisissä istunnoissa, joskin tekevät sen sangen harvoin. Nämä yksilöt kieltäytyvät astumasta nirvanaan autuuteen jääden auttamaan ihmiskunnan kehitystä. He antavat suuren uhrin — tavattoman suuren — ihmiskunnan hyväksi, kun he valitsevat vaivalloisen työn vuosimiljardeja kestävän autuuden sijasta. Ehkäpä Katie King oli tällainen taivaallinen, yli-inhimillisen rakkauden täyttämä olento.

Millaiset olennot aikaansaavat haamujen ilmestyksiä ym. Ketkä lähettävät tiedonantoja "henkimaailmasta"?

Spiritualistien ideologiassa on useita kohtia, joissa kirjoittajan ja salatieteilijöiden näkemykset ovat erilaisia. Pohdittakoon seuraavia:

Kysymys 1. Aiheuttavatko kuolleitten henget todella ilmiöitä ja aineellistuvat istunnoissa, kuten spiritualistit väittävät?

Vastaus. Kuolleen ihmisen yksilöllisyys eli Ego, kertovat viisaat, vetäytyy omaan ylhäiseen maailmaansa muutamia päiviä kuoleman tapahduttua. Sen jälkeen se ei voi palata maan piiriin, ei voi antaa itsestänsä tietoa, eikä seurustella maan päällä elävien omaistensa kanssa. Kuolleen ihmisen eläimellinen sielu, jota salatieteilijät kutsuvat (pelkäksi) kuoreksi voi olla yhteydessä elävien kanssa. Schjelderup, psykologi, kertoo, että eräässä spiritistisessä istunnossa erään aineellistuneen miehen haamun "silmät olivat kovat ja pistävät ja ne tuijottivat tyhjin poissaolevin katsein" (Harald Schjelderup, "Salaperäinen ihminen"). Myöskin luonnonhenget voivat aikaansaada ilmiöitä ja niille on kaikenlaisten kepposten teko luonteenomaista.

H. P. Blavatsky on kirjoituksissaan käsitellyt myös spiritistisiä ilmiöitä. Hän kirjoittaa mm.: "Kaiken mitä meediot tekevät henkien avulla, voivat eräät yksilöt tehdä mielin määrin ilman mitään henkiä. Siten jokainen voi aikaansaada ilmiöitä, jos on oppinut käyttämään astraalisia (tunneruumiin) elimiä. Minulla oli tämä kyky jo nelivuotiaasta alkaen. Sain huonekalut liikkumaan paikasta toiseen ja astraaliset käteni, jotka niitä liikuttelivat, olivat läsnäolijoille näkymättömät. [H. P. Blavatskyn sisar kreivitär Jelihovskaja selostaa muistelmissaan nuoren Helenan (H. P. Blavatskyn) merkillisiä kykyjä. Niinpä, kun perheen tuttava metropoliitta Isidore tuli käymään Blavatskyn vanhempien kotiin, huonekalut alkoivat liikkua. Vanha raskas kaappi liukui huoneen toiselta puolen metropoliitan luo. Lähtiessään korkea kirkonmies sanoi: "Näen lapseni, että sinä omaat suuria voimia. Toivon, että käytät nämä kykysi kokonaan ihmiskunnan palvelemiseen." — Kerrottakoon toinenkin tapaus: Helenan lapsuuden kodissa oli kutsut. Hän sanoi yhtäkkiä koko vierasjoukon kuullen: "Onko täällä ketään niin voimakasta miestä, että jaksaa nostaa tuon pöydän"? (Pöytä ei ollut raskas). Useat koettivat. Pöytä ei hievahtanutkaan. Jonkun ajan kuluttua Helena sanoi: "Nyt pöytää voi liikuttaa kuka tahansa". Ja näin todella olikin. Kun häneltä kysyttiin myöhemmin selitystä tähän ilmiöön, rva Blavatsky vastasi: "On kolme tapaa, joilla pöydän voi saada liikkumattomaksi, tahdonvoimalla, luonnonhenkien avulla tai pitämällä pöytää kiinni astraalisilla käsillä. Tässä tapauksessa käytin tahdonvoimaani."]

"Ne aineelliset olennot, jotka näyttäytyivät spiritistisissä istunnoissa, ovat ennen eläneiden ihmisten haamuja, astraalisia jäännöksiä. Ruumiista vapautuneen tajuava yksilöllisyys ei voi, muutamaa harvaa tapausta lukuun ottamatta, aineellistua."

Kysymys 2. "Psykologian isä" prof. William James sanoi, että "mediumi määrätyissä tapauksissa voi saada tietoa tähän asti tuntemattomalla tavalla". Kun verhon toiselta puolen joskus saadaan viisaita tiedonantoja, niin millainen niitä lähettävä olento on?

Vastaus. Silloin tiedonantajana saattaa olla ihmisen kuolematon Minä, joka meedion ollessa transsissa tai herkän henkilön ollessa hypnoosissa, voi painaa fyysisiin aivoihin korkeampaa tietoa. Ihmisen henki on kaikkitietävä. Edgar Cayce, amerikkalainen ihmeparantaja, saneli transsissa ollessaan sellaisia neuvoja ja lääkkeitä lukemattomille lääkäreiden toivottomaksi julistamille sairaille, että he paranivat. Julius Kerner kertoo Trevorstin näkijättärestä, että kun tämän ollessa transsissa häneltä tiedusteltiin jotakin erikoista asiaa näkijätär vastasi toisinaan, että koska hän nyt on sielullisessa olotilassa, hän ei tiedä vastausta, mutta kun hän pääsee henkiseen olotilaan, hän voi vastata tehtyyn kysymykseen. Näin tapahtuikin ja tässä olotilassa hän näki toisinaan tuleviakin asioita. [Useat uskonnot esittävät ihmisen kolmena ilmestyksenä: henki, sielu ja ruumis. Sielu elää ruumiin kuoleman jälkeen muutamia vuosia tai vuosikymmeniä ihmisen kehitystasosta riippuen ja kuolee sen jälkeen, so. haihtuu sielunmaailman ainemereen. Henki eli yksilöllisyys on kuolematon.]

Kysymys 3. Jos perheen äiti kuolee ja häneltä jää pieniä lapsia, niin voiko hän seurata lastensa kohtaloita?

Vastaus. Kuolleen äidin yksilöllisyys ei voi seurata maan päällä elävien lastensa elämää, sillä kuoleman jälkeen hän elää satoja vuosia autuaallista elämää taivasmaailmassa. Se on jatkoa maaelämälle sillä erotuksella, että sinne ei ylety mikään paha, alhainen, eikä ristiriidat. Hän uneksuu olevansa lastensa ja kaikkien niiden ympäröimänä, joita hän rakasti maan päällä. Toisinaan lapset saavat uuden äidin (tai isän), jos puoliso jälleen avioituu. Eräs lääkäri kertoi, että kun hän kehottaa hypnotisoitua potilastaan palaamaan takaisin lapsuuteensa, voi potilas tulla sellaiseen aikaan omassa lapsuudessaan, että hän yhtäkkiä alkaa huutaa kuin hengenhädässä ja lapsen käsien liikkein yrittää torjua isän, äidin tai kasvattajan ankaria lyöntejä tms.

Jos siis autuaallisessa onnessa uneksiva äiti taivasmaailmassa näkisi lapsensa hädän, hänen autuaallinen tilansa muuttuisi helvetilliseksi. Tämä siitä huolimatta, että spiritistinen lehdistö ja kirjallisuus kertovat jatkuvasti sanomia, joita ne väittävät kuolleiden henkien lähettämiksi.

Kysymys 4. Onko vainajien seuran etsiminen suotavaa ja liittyykö siihen mitään vaaramomenttia?

Vastaus. Vainajien seuran etsiminen ei ole toivottavaa eikä vaaratonta kummallekaan osapuolelle. Vainajien sielun on annettava kulkea omaa tietään eikä houkuteltava sitä jäämään maanpiiriin. Ei ole myöskään vainajien kehitykselle edullista, jos heitä kutsutaan takaisin, kun he jo ovat loitonneet maan värähtelypiiristä.

Salatieteen tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että ihmisen kehitys saattaa häiriytyä, jos ryhtyy manaamaan kuolleita. Kuuluisa henkinen spiritisti M. A Oxon sanoi aikoinaan: "Vaarat ahdistavat sitä, joka huonosti varustettuna ja kevytmielisesti sekaantuu salatieteen tuntemiin asioihin ja käy kynnyksen yli vastuuta tuntematta."

Elonpyörä — n:o 2 1972


Etusivu Artikkelit