Aate (Veikko Palomaa)

Pakanalliset kahdeksan käskyä Keski-Amerikasta

Kristinoppia ylistävien olisi hyvä tietää, ettei mikään muodollinen oppi tee ihmistä hyväksi. Heidän olisi myös hyvä tietää, että kristittyjä on monenlaisia kuten "pakanoitakin". Heidän olisi vielä hyvä tietää, että todellinen kristillisyys on olemukseltaan ihan samaa kuin todellinen pakanuuskin.

Kun ylpeät espanjalaiset Amerikan "löytämisen" jälkeen menivät käännyttämään sikäläisiä pakanoita kristinoppiin, saivat he paljon ihmettelemisen ja hämmästelyn aihetta. Pakanoiden temppeleissä he näkivät mm. ristinmerkkejä. Kannettiinpa niitä kaulassakin. Kristityt papit eivät sokeudessaan osanneet antaa asiasta muuta selitystä kuin että saatana oli keksinyt ristinmerkin, jotta ei kristinoppia tarvittaisi. Mitähän samaiset papit mahtoivat sanoa keskiamerikkalaisten kahdeksasta käskystä? Luultavasti kristityt hämmästyisivät, kun saisivat tietää, että sivistymättömillä pakanoilla oli käskyjä, joissa elämän moraalinen merkitys näkyy selvempänä kuin Mooseksen kymmenessä käskyssä.

Pakanallisten keskiamerikkalaisten kahdeksan käskyä kuuluvat:

1. Sinä et saa palvella mitään muuta jumalaa tai herraa, epäjumalaa tai enkeliä paitsi kaikkien luojaa ja hallitsijaa. Ja sinun tulee opettaa tämä lapsillesi ja käskeä heitä opettamaan se lapsilleen aina ja ikuisesti.

2. Sinun tulee kohdella oikein ja ystävällisesti kaikkia miehiä, naisia ja lapsia kuin omaa äitiäsi, joka ruokki sinua omasta rinnastaan, kun sinä olit avuton. Sinun tulee opettaa tämä lapsillesi ja käskeä heitä opettamaan se lapsilleen aina ja ikuisesti.

3. Sairaalle ja avuttomalle, vieraalle, joka tulee kaukaa, leskelle, joka on hylätty, lapselle, jolla ei ole isää, sinun tulee olla isänä ja äitinä. Ota heidät huoneeseesi, ruoki heitä ja anna heille vaatteita käytettäväksi. Ja jos he ovat eksyksissä, tulee sinun mennä opastamaan heitä oikealle tielle. Sinun tulee opettaa tämä lapsillesi ja käskeä heitä opettamaan se lapsilleen aina ja ikuisesti.

4. Sinä et saa kertoa valhetta tai puhua pahaa kenestäkään miehestä, naisesta tai lapsesta. Etkä saa rikkoa lupaustasi, vaikka kuolema sinua uhkaisi. Sanojesi tulee olla muuttumattomia kuten nouseva ja laskeva aurinko. Sinun tulee opettaa tämä lapsillesi ja käskeä heitä opettamaan se lapsilleen aina ja ikuisesti.

5. Sinä et saa ottaa tai omistaa sitä, mikä on toisen tai sallia lastesi tai heidän jälkeläistensä tekevän niin. Sinun tulee opettaa tämä lapsillesi ja käskeä heitä opettamaan se lapsilleen aina ja ikuisesti.

6. Sinun tulee kunnioittaa naisen aikoja. Ja kun hän on sinulle raskaana, sinä et saa maata hänen kanssaan, antaa hänelle raskasta työtä, puhua hänelle vihaisesti tai suututtaa häntä, vaan totella häntä, tehden mitä tahansa hän käskee sinun tehdä, sillä hänen aikansa on ja hän on sinun kuningattaresi. Sinun tulee opettaa tämä nuorille miehillesi ja nuorille naisille ja niille, jotka tulevat heidän jälkeensä, että heidän lapsensa olisivat hyvin muodostuneita, voimakkaita ja urhoollisia.

7. Seitsemäs päivä on kuun päivä. Joka seitsemäntenä päivänä sinä et saa tehdä työtä, metsästää tai kalastaa vaan tanssia, laulaa ja istua hiljaisuudessa sekä kuunnella niitä sanoja, joita suuri henki puhuu sisäisesti miesten, naisten ja lasten sielulle. Sinun tulee opettaa tämä lapsillesi ja käskeä heitä opettamaan se lapsilleen aina ja ikuisesti.

8. Sinä et saa lamaannuttaa terveen järjen käyttöä tullaksesi näkijäksi tai profeetaksi. Sinun tulee opettaa tämä lapsillesi ja käskeä heitä opettamaan se lapsilleen aina ja ikuisesti.

Kristittyjen olisi jo aika lakata ylpeilemästä opillaan, joka monessa kohdin on lainatavaraa. Erityisesti kristittyjen tulisi lakata alhaisesta "oppinsa" tyrkyttämisestä itämaisilla kansoille, jotka olisivat oikeutettuja harjoittamaan lähetystyötä kristittyjen keskuudessa. Merkit viittaavatkin jo sellaiseen suurenmoiseen tulevaisuuteen, jolloin "pakanat" avaavat hengen aarteet maailmalle.

Omatunto — toukokuu 1906 (n:o 14)

Poiminto "Pakanat lakia täyttämässä" -artikkelista.

Tekstiä on lyhennetty ja hienovaraisesti muokattu sujuvampaan muotoon.


 Etusivu   Eri uskonnot