Ihmeiden todistusvoima

Eräänä päivänä rabbi Eliezer Ben Orcanaz vastasi kysymyksiin, jotka koskivat hänen oppiaan, mutta kun hän ei voinut järkitodistuksilla vahvistaa väitteitään, kieltäytyivät läsnä olevat opettajat hyväksymästä niitä.

Silloin rabbi Eliezer sanoi: "Minun oppini on tosi, ja tämä johanneksenleipäpuu vieressämme todistaa oppini erehtymättömäksi."

Heti johanneksenleipäpuu totellen Eliezerin sanoja nousi maasta ja asettui sata jalkaa kauemmaksi.

Mutta rabbit pudistivat päätään ja vastasivat: "Johanneksenleipäpuu ei mitään todista."

"Mitä!" huudahti Eliezer, "te vastustatte niin suurta ihmettä! Silloin tämä puro virratkoon taaksepäin ja vahvistakoon oppini totuuden."

Joki totellen Eliezerin käskyä virtasi heti taaksepäin lähdettään kohti. Mutta taas rabbit pudistivat päätään ja sanoivat:

"Puro ei todista mitään. Meidän täytyy ymmärtää ennen kuin voimme uskoa."

"Ettekö tahdo sittenkään uskoa", sanoi rabbi Eliezer, "vaikka tämän huoneen seinät, missä me istumme, kaatuisivat alas?"

Ja seinät häntä totellen alkoivat horjahdella, mutta rabbi Joshua huudahti:

"Millä oikeudella seinät ottavat osaa meidän keskusteluumme?"

Silloin seinät pysähtyivät kaatumasta kunnioituksesta rabbi Joshuaa kohtaan, mutta jäivät kallelleen kunnioituksesta rabbi Eliezeriä kohtaan ja pysyvät kallellaan vielä tänä päivänä. Silloin Eliezer huusi raivoissaan:

"Koska te siis ette tottele, niin kuulukoon ääni taivaasta!"

Ja Bath-Kol eli taivaallinen ääni kuului heti korkealla ilmassa ja sanoi:

"Mitä kaikkien muiden rabbien mielipiteet ovat rabbi Eliezerin mielipiteen rinnalla? Kun hän on puhunut, niin hänen sanansa jääköön voimaan".

Silloin nousi rabbi Joshua ja sanoi:

"Kirjoitettu on: ’laki ei ole taivaassa, se on suussanne ja sydämessänne'. Se on järjessä, sillä edelleen kirjoitettu on: ’minä olen jättänyt teille vapauden valita elämän ja kuoleman välillä sekä hyvän ja pahan välillä’. Ja se on omassatunnossa, sillä ’jos rakastatte Herraa ja tottelette Hänen ääntään sisässänne, niin löydätte onnen ja totuuden'. Miksi siis rabbi Eliezer tuo johanneksenleipäpuun, puron ja seinät ratkaisemaan opinkysymystä? Ja mikä on se johtopäätös, jonka voimme tehdä noista ihmeistä muu kuin ettei meille ole tähän asti oikein selitetty luonnonlakeja vaan että muutamissa tapauksissa puu voi nousta ylös maasta, puro virrata taaksepäin ja seinät totella käskyjä ja äänet kuulua ilmassa? Mutta mitä yhteyttä on näillä asioilla ja rabbi Eliezerin opeilla? Epäilemättä nämä ihmeet olivat hyvin merkillisiä ja ne ovat täyttäneet meidät hämmästyksellä, mutta hämmästyttää ei ole sama kuin saada vakuutetuksi, ja me pyydämme todisteita emmekä näkyjä. Kun siis rabbi Eliezer osoittaa meille, että johanneksenleipäpuu, purot ja seinät ja tuntemattomat äänet epätavallisilla ilmiöillään antavat meille yhtä tärkeän ja arvokkaan järkeilykyvyn kuin minkä Jumala on asettanut meidän sisäämme ohjaamaan harkintaamme, niin vasta silloin me voimme käyttää hyväksemme näitä todistuksia ja antaa niille sen arvon, jota Eliezer vaatii."

Talmudista

Tietäjä — touko-kesäkuu 1910

Kieliasua uudistettu, ja käännöstä tarkistettu ja korjattu englanninkielisen teksti avulla:

filosofiaesoterica.com/the-place-of-miracles/


Etusivu

Sekalaiset