J. Kerning

Rakastamisen taito

Muuan tavallisissa tiedon lajeissa sangen oppinut mies meni viisaan luo kuullakseen tämän opettavan ihmisen tarkoituksesta. Viisas sanoi:

– Opi rakastamaan seuraamalla "sydämesi" ohjausta. Jokaisella ihmisellä on "sydän", joka seisoo suorana korkealla tasolla hänen ruumiissaan. Yritä kuvata elävästi mielessäsi sen asentoa ja toimintaa, etkä enää ketään vihaa. Vaikka hän olisi verivihollisesi, antaisit hänelle rakkautesi etkä ainoastaan myötätuntoa.

– Selitä tämä minulle.

– Kaikki, mitä ihminen koettaa kuvitella selvästi mielessään, tapahtuu paitsi "pään" avulla, myös niiden elimien välityksellä, jotka vastaavat mielteittemme kohdetta. Esineen kovuutta tai pehmeyttä arvosteltaessa täytyy tuntokyvyn työskennellä rinnan "pään" ajatuskyvyn kanssa. Kuvitellessamme huonoa tietä täytyy meidän ottaa jalatkin ajatuksemme avuksi. Jokainen ruumiin jäsen, joiden toimintoja sanalla tai ajatuksella kosketellaan, tuntee sen kautta heräävänsä toimintaan ja tarjoaa ainesta kyseessä olevaan ajatuspäätelmään. Kuvittelemalla toisen "sydäntä" joutuu oma "sydämemme" toimintaan, ja koska se ominaisuuksiensa nojalla ei osaa vihata, vaan ainoastaan rakastaa, olemme tämän menetelmän kautta pakotetut rakkauteen.

– Sinä hämmästytät minua! sanoi vieras. – Jos ihminen itse osaa virittää itsensä rakkauteen, niin hänellä on kädessään onnen avain; sillä missä rakkaus on, siellä on onni. Tämän opin mukaan lakkaa kaikki vieras vaikutus, kaikki mystisismi ja demonismi, ja ihminen luonnon tuomana tarvitsee vain etsiä ja lukea luonnosta saavuttaakseen kaiken, mikä hänelle on tarpeellista ja hyödyllistä.

Suom. P. E.

Ruusu-Risti — joulukuu 1928


Etusivu

Sekalaiset