G. Regan & D. Shapiro

SOHAM

Aloita asettumalla mukavasti istumaan, vedä muutaman kerran syvään henkeä rentoutuaksesi. Kiinnitä sitten huomio hengitykseesi ja seuraa sen virtausta.

Keskity siihen, miten ilma tulee sieraimiisi, täyttää vatsasi ja lähtee taas.

Kun nyt hengität sisään, sano hiljaa mielessäsi: SO. Kun taas hengität ulos, sano: HAM. Tämä on hengityksesi ääntä. Anna sanojen virrata hengityksesi mukana – sisään: SO, ulos: HAM. SOHAM. Niiden väliin ei saa tulla katkosta. On hyvin tärkeää, että pysyt koko ajan tietoisena, koska tämä ei ole mekaaninen hokema.

Tässä harjoituksessa on apua siitä, jos kohdistat huomiosi joko kolmannen silmän keskukseen (kulmakarvojen väliin) tai sydämen keskukseen (sydämeen). Seuraa niistä käsin, miten ilma virtaa sisään ja ulos keuhkoistasi. Tällä tavoin pystyt yhdistämään kestävyyden, tietoisuuden, kohdistamisen, hengityksen, rentoutumisen ja keskittymisen. Olet fyysisesti hiljaa ja henkisesti tyyni mutta valpas. Sano hiljaa mielessäsi soham joka hengityksellä.

Jonkin ajan kuluttua voit lakata toistamasta sohamia ja kiinnittää huomiosi vain hengitykseen. Tarkkaa jokaista mieleesi tulevaa ajatusta, mutta älä takerru niihin. Kuuntele hiljaisuutta. Seuraa hengitystäsi ja keskity hiljaisuuteen.

Aloita sitten uudestaan soham siten, että lausut noita tavuja mielessäsi jokaisella sisään- ja uloshengityksellä. Sanat täyttävät sinut ja tulet yhdeksi niiden kanssa.

Istu harjoituksen päätteeksi vähän aikaa aivan hiljaa, ottaen hetkestä kiinni tässä ja nyt, ennen kuin jatkat toimiasi. Voit käyttää tähän harjoitukseen niin kauan aikaa kuin haluat.

Teoksesta Käsillä parantaminen


Etusivu

Mietiskely