H. P. Blavatsky

Julkisen tiedon hyveet

Eräs tunnettu luennoitsija ja egyptologi on lausunut teosofiaa vastustavalla luennollaan seuraavat paljonpuhuvat lauseet:

"On harhakuvitelmaa, että menneisyyden kokemuksiin tai tietoon liittyisi mitään todistettuja tuloksia, joista voidaan puhua ainoastaan verhon ja salaperäisyyden naamion kätkössä… Selitys löytyy Sielun Tieteestä. He väittävät teille, ettemme voi saavuttaa sitä tietoa, jota heillä on, ellemme ole eläneet samaa elämää kuin he… Julkinen, kokeellinen tutkimus, lehdistö ja ajatuksenvapauden julkiset periaatteet ovat tuhonneet salaperäisyyden tarpeen. Turvallisuussyistä tieteen oli menneinä aikoina kätkeydyttävä verhon taa, mutta niin ei enää tarvitse tehdä…"

Tämä näkemys osuu eräässä suhteessa pahasti harhaan. "Puhtaamman ja syvällisemmän elämän salaisuuksia" ei ainoastaan voi, vaan ne täytyy ilmaista julkisesti kaikkialla maailmassa. Okkultismin kätköissä on kuitenkin edelleen salaisuuksia, jotka voivat tappaa ja jotka voidaan uskoa ainoastaan sellaiselle, joka elää oikeaa elämää.

Edesmenneellä professori Faradaylla oli hyvin vahvoja epäilyksiä sen suhteen, onko modernin tieteen löydöksien julkistaminen suurelle yleisölle viisasta ja järkevää. Kemian alalla on tehty omalla vuosisadallamme keksintö, jota voidaan käyttää niin kauhistuttavan tuhon välineenä, ettei sitä voida antaa tavallisen kansan käsiin. Tuhovoimien ruumiillistumat, jotka ylpeillen nimittävät itseään anarkisteiksi ja sosialisteiksi, ovat valjastaneet dynamiitin ja muut räjähteet käyttöönsä. Eikö kuka tahansa järkevä ihminen ole tällaista nähdessään samaa mieltä kanssamme, kun sanomme: "Olisi ihmiskunnalle parempi, ettei se olisi halkaissut yhtäkään kiveä nykyaikaisilla keinoilla, kuin se, että menetetään edes yksi sadasosa niistä ihmishengistä, joka ovat tuhoutuneet venäläisten nihilistien, feeniläisten salaliittolaisten tai anarkistien käsissä"? Että tällaiset keksinnöt ja ennen kaikkea niiden vaaralliset sovellutukset olisi pitänyt kätkeä julkisuudelta, sen voi todeta tilastoista ja selvityksistä, joiden on määrä merkitä muistiin, millaista tuhoa tällainen pahuus saa aikaan. Seuraavat julkisista lähteistä kerätyt tiedot antavat käsityksen siitä, millainen kohtalo kurjaa ihmiskuntaa kenties odottaa.

Yksin Englannissa, sivistyksen keskuksessa, on 21 268 yritystä, jotka valmistavat ja myyvät räjähtäviä aineita1 Mutta dynamiitin, helvetinkoneiden ja muiden samanlaisten nykyaikaisen sivilisaation tuotteiden kaupan keskuksia ovat ennen kaikkea Philadelphia ja New York. Entisessä "veljellisen rakkauden" kaupungissa kukoistaa nyt kaikkein kuuluisin räjähdevalmistaja. Eräs tunnettu ja arvostettu kansalainen, kaikkein vaarallisimpien "paukkukalujen" keksijä ja valmistaja, kutsuttiin Yhdysvaltojen senaatin eteen, joka halusi tukahduttaa tällaisten välineiden liian vapaan kaupan. Hän lausui perusteen, joka olisi hyvä muistaa ikuisesti kaikessa kyynisessä sofismissaan: "Minun koneeni", tämän asiantuntijan kerrotaan sanoneen, "ovat harmittomia katsella, sillä niitä voidaan valmistaa appelsiinien, hattujen, veneiden tai minkä tahansa muotoisena, kuinka vain halutaan. Rikollinen on se, joka murhaa ihmisiä tällaisilla välineillä, ei hän, joka valmistaa niitä. Väitetään, että mikäli tällaisista välineistä ei olisi tarjontaa, ei niille olisi markkinoilla myöskään kysyntää. Yritykseni kiistää tämän ja vaatii, että kysyntään tulisi vastata välittömillä tavarantoimituksilla."


1 Nitroglyseriini on löytänyt tiensä jopa lääkevalmisteisiin. Lääkärit ja apteekkarit kilpailevat anarkistien kanssa siitä, kumpi ehtii ensin tuhoamaan ihmiskunnan ylijäämän. Ruuansulatushäiriöihin käytettyjen, kuuluisien suklaatablettien on kerrottu sisältävän nitroglyseriiniä! Ne voivat pelastaa, mutta voivat paljon helpommin tappaa.


Tuo "tavara" on sivilisaation ja vaarallisille keksinnöille suodun julkisuuden hedelmä. Mistä on kyse? Kuten lukee raportissa, jonka on kirjoittanut näiden niin kutsuttujen "helvetinkoneiden" kirjoa kartoittamaan asetettu toimikunta, tähän mennessä seuraavat ihmisten välittömän tuhon välineet ovat jo käytettävissä. Herra Holgaten monista keksinnöistä muodikkaimpia ovat "Tikittäjä", "Kahdeksan päivän kone", "Pikku Hävittäjä" ja "Pullokone". "Tikittäjä" muistuttaa ulkonäöltään lyijynpalaa. Se on noin jalan mittainen ja neljä tuumaa paksu. Se koostuu rautaisesta tai teräksisestä putkesta, joka on täynnä tietynlaista ruutia, jonka herra Holgate itse on kehitellyt. Tuo erityisruuti, joka näyttää aivan samalta kuin muutkin ruutilajit, on räjähdysvoimassa kaksisataa kertaa tehokkaampaa kuin tavallinen ruuti. "Tikittäjä", joka pitää sisällään tätä ruutia, vastaa siis teholtaan kahtasataa paunaa tavallista ruutia. Laitteen toiseen päähän on kiinnitetty näkymätön kellokoneisto, jonka tehtävänä on ajoittaa räjähdys oikein. Räjähdys voidaan asettaa tapahtuvaksi milloin tahansa seuraavan minuutin ja kolmenkymmenen kuuden tunnin välillä. Kipinän luo teräsneula, joka iskee tulen sankkireiästä ja siirtää sen siten koko koneeseen.

"Kahdeksan päivän konetta" pidetään kaikkein voimakkaimpana, mutta samalla myös kaikkein monimutkaisimpana keksintönä. Jotta voidaan taata, että laite varmasti toimii juuri niin kuin sen on tarkoitus, on tiedettävä, kuinka sitä käytetään. Juuri siksi, että laitetta on niin vaikea käyttää, London Bridge ja sen ympäristö välttivät kauhean kohtalon, ja sen sijaan vain kaksi feeniläistä rikollista koki äkkikuoleman. Koneen koko ja ulkonäkö vaihtelevat kuin Proteuksella sen mukaan, täytyykö konetta salakuljettaa jonnekin ilman, että sen uhrit havaitsevat mitään. Se voidaan piilottaa vaikkapa leipään, appelsiinikoriin tai nesteen sekaan. Asiantuntijoista kootun toimikunnan kerrotaan ilmoittaneen, että koneen räjähdysvoima on niin suuri, että se voi silmänräpäyksessä hajottaa atomeiksi maailman suurimmankin rakennuksen.

"Pikku hävittäjä" on viattoman ja vaatimattoman näköinen, yksinkertaisen ruukun muotoinen esine. Se ei pidä sisällään dynamiittia tai ruutia. Sen sijaan se kätkee sisälleen tappavaa kaasua. Sen reunaan on kiinnitetty hädin tuskin havaittavissa oleva kellokoneisto. Koneiston neula on asetettu osoittamaan ajankohtaa, jolloin kaasun halutaan purkautuvan ruukusta. Suljetussa tilassa tämä uudenlainen tappava "vril" tukehduttaa jokaisen alle sadan jalan etäisyydellä olevan elävän olennon kuoliaaksi lähes silmänräpäyksessä. Näiden kolmen "viimeisen uutuustuotteen" myötä kristillisen sivilisaation juhlakausi on räjäyttäjien osalta paketissa; kaikki muu kuuluu menneiden vuosien vanhaan "muotiin". Siihen kuuluvat hatut, savukerasiat, tavalliset pullot ja jopa naisten hajupullot – kaikki ne on täytetty dynamiitilla, nitroglyseriinillä jne. jne. Näillä aseilla tapettiin – tiedostamattoman karman lain myötä – monia dynamiittisankareita viimeisessä Chicagon vallankumouksessa. Lisää tähän vielä kauan odotettu Keelyn värähtelyvoima, joka pystyy kuihduttamaan parissa sekunnissa kuolleen härän tuhkakasaksi, ja kysy sitten itseltäsi, voivatko ne olosuhteet, joita Dante Infernossa kuvaa, tuottaa yhtä helvetillisiä tuhon koneita kuin maa!

Siksipä, jos puhtaasti aineelliset välineet voivat räjäyttää maailman suurimmat kaupungit, mikäli asiantuntevat kädet käsittelevät noita tuhoisia aseita – mitä kauheita vaaroja voisikaan nousta esiin, mikäli maagisia, okkulttisia salaisuuksia paljastettaisiin ja annettaisiin niiden joutua pahantahtoisten henkilöiden tietoon! Ne ovat tuhatkertaisesti vaarallisempia ja tappavampia, koska rikollisen kättä tai aineetonta, näkymätöntä asetta ei voida koskaan havaita.

Niitä, jotka ovat luonnostaan mustia maagikoita – eli niitä, joissa yhdistyy luontainen taipumus pahaan ja korkealle kehittynyt mediumistinen luonne – on meidän aikanamme liikaa. On jo melkein koittanut aika, jolloin ainakin psykologien ja uskovaisten on lakattava puolustamasta julkisen tiedon ihanuuksia ja vaatimasta luonnon salaisuuksien paljastamista kaikille. Tämä "mieleenjuolahdusten" ja "räjähteiden" aika ei ole sopiva sille, että okkultismi avaisi laboratorioidensa ovet muille kuin niille, jotka todella elävät oikeaa elämää.


Suom. Heini Lindfors

Alkuperäinen artikkeli:

http://www.theosociety.org/pasadena/hpb-sio/sio-bles.htm


Etusivu

H. P. Blavatsky

Teosofia