H. P. Blavatsky

Julkisuusko aina hyväksi?

Eräs hyvin tunnettu luennoitsija ja huomattava egyptologi sanoi eräässä luennossaan joitakin herätteitä antavia sanoja teosofian opetuksia vastaan. Lainaan ne tässä; ja niihin on annettava vastaus:

"On harhaan johtavaa otaksua, että muinaisen ajan kokemuksessa tai viisaudessa olisi jotakin, minkä saavutukset voitaisiin ilmoittaa vain mystiikan verhon ja naamion välittämänä… Selityshän on tieteen sielu. Hehän tahtovat sanoa, "ettemme voi saada heidän tietoaan, ellemme elä heidän elämäänsä... Julkinen kokeellinen tutkimus, julkinen sana ja vapaan ajattelun aate ovat hävittäneet mystiikan tarpeellisuuden. Tieteen ei enää tarvitse verhota löytöjään mystiikan huntuun, niin kuin sen oli pakko tehdä menneinä aikoina turvallisuussyistä... "

Tämän on hyvin erehdyttävä näkökanta eräässä suhteessa. "Puhtaamman ja korkeamman elämän salaisuudet" voidaan tehdä yleisesti tunnetuiksi, niin, ne on pakkokin julkistaa. Mutta okkultismissa on salaisuuksia, jotka aiheuttavat kuoleman, ja ellei ihminen elä niiden edellyttämää elämää, hänelle ei voida niitä uskoa.

Professori Faraday-vainajalla oli ankaria epäilyksiä siitä, oliko viisasta ja järkevää saattaa suuren yleisön tietoon tiettyjä uuden tieteen keksintöjä. Kemia oli vienyt hirvittävien hävityskeinojen keksimiseen tämän vuosisadan aikana, ja oli järjetöntä, että ne saatettiin ulkopuolisten käsiin.

Eikö jokainen ajatteleva ihminen ajatellessaan sellaisia dynamiittia ja muita räjähdysaineita sisältäviä pirullisia laitteita, joita rakentelevat nuo Hävittävän Voiman ruumistumat, jotka ylpeillen nimittävät itseään anarkisteiksi ja sosialisteiksi — eikö jokainen järkevä ihminen ole yhtä mieltä kanssamme, kun me sanomme: — Paljon parempi olisi ollut ihmiskunnalle, ettei se koskaan olisi räjäyttänyt kalliota uudenaikaisilla täydellisillä keinoilla, kuin että nuo keinot olisivat silponeet edes sadatta osaa niistä, jotka venäläiset nihilistit, irlantilaiset feenit ja anarkistit ovat surmanneet. Sellaiset keksinnöt, ja ensisijaisesti niiden sovellutus tappoaseiksi, olisi pitänyt salata tavallisilta ihmisiltä. Sen todistavat sekä laaditut tilastot että näiden rikosten tutkimista varten asetettujen komiteoiden lausunnot. Seuraavat sanomalehdistä kerätyt tiedot antanevat jonkinlaisen kuvan siitä, mitä onnettomalla ihmiskunnalla on tulevaisuudessa odotettavissa.

Yksinomaan Englannissa — sivistyksen keskuksessa — on 21 268 räjähdysaineita valmistavaa ja myyvää liikettä. Nitroglyseriini on löytänyt tiensä jopa erinäisiin lääkevalmisteisiin. Lääkärit ja apteekkarit kilpailevat anarkistien kanssa yrityksissään tuhota lopun ihmiskuntaa. Erään tunnetun ruuansulatusvaivoissa käytetyn suklaatabletin sanotaan sisältävän nitroglyseriiniä! Ne saattavat auttaa, mutta ne voivat vielä helpommin tappaa. Mutta dynamiittikaupan, helvetinkoneiden ja muiden sellaisten uudenaikaisen sivistyksen saavutusten keskuspaikkoja ovat pääasiallisesti Philadelphia ja New York. Entisessä "Veljesrakkauden" kaupungissa nyttemmin toimii menestyksellisesti eräs kuuluisimmista räjähdysaineiden valmistajista. Hän on hyvin tunnettu ja kunnioitettu kansalainen, — mitä tehokkaimmin tappavien "dynamiittilelujen" keksijä ja valmistaja. Hänet kutsuttiin kuultavaksi Yhdysvaltojen senaatin asettamaan komiteaan, jonka kiireellisenä tehtävänä oli keksiä keinoja tuollaisten laitteiden liian vapaan kaupan rajoittamiseksi. Kuultavaksi haastettu tehtailija keksi perustelun, joka sietää tulla ikuistetuksi sen kerrassaan häpeämättömän saivartelun vuoksi. Tuon asiantuntijan kerrotaan sanoneen:

"Minun kojeeni ovat täysin vaarattomat katsella; ne voidaan näet tehdä appelsiinin, hatun, veneen näköisiksi, vieläpä aivan sellaiseksi kuin kukin haluaa... Rikollinenhan on se, joka murhaa ihmisiä tuollaisilla laitteilla, eikä suinkaan se, joka niitä valmistaa. Yhtiö ei voi yhtyä siihen väitteeseen, että ellei niitä olisi saatavissa, ei olisi kysyntääkään markkinoilla; yhtiö esittää omana järkkymättömänä kantanaan, että kysyntä on tyydytettävä etukäteen tarjolla olevasta varastosta".

Tuo "varasto" on sivistyksen hedelmä sekä tulos siitä julkisuudesta, joka suodaan kaikille aineen tappavienkin ominaisuuksien keksimisille. Mitä se on? Niin sanottujen "helvetinkoneiden" eri laatuja ja luonnetta tutkimaan asetetun komitean kertomuksesta selviää, että saatavissa on toistaiseksi seuraavia laitteita ihmisen äkilliseksi tuhoamiseksi. Mr. Holgaten valmistamista laitteista ovat uudenaikaisimpia monien muiden erilaisten 'koneiden' joukossa "Tikittäjä", "Kahdeksan päivän kone", "Pikku hävittäjä" ja "Pullokoneet"... [Noiden kojeiden täsmällisempi selostus on tästä jätetty pois. — U. P.]

"Pikku hävittäjä" on vaarattomalta näyttävä käyttöesine, joka näyttää vaatimattomalta mukilta. Sen sisällä ei ole dynamiittia eikä ruutia, vaan erittää tappavaa kaasua. Sen laidassa on tuskin havaittava kellolaite, jonka neula osoittaa aikaa, jolloin kaasu alkaa virrata. Suljetussa huoneessa tämä uusi kuolettava 'vril' tukehduttaa kuoliaaksi, miltei silmänräpäyksessä, joka ainoan elävän olennon n. 30 metrin säteellä tappavasta mukista. Näiden kolmen "Viimeisimmän uutuuden" myötä, tänä kristillisen sivistyksen kehityksen huipulla tavallisten 'dynamiittimiesten' aika on päättynyt, sillä heidän välineensä ovat vanhanaikaisia ja kuuluvat menneisyyteen, sellaiset kuin hatut, sikarikotelot, tavalliset pullot, naisten hajuvesipullot, joissa oli dynamiittia, nitroglyseriiniä jne, joista jotkut noudattaen tietämättään karman lakia, tappoivat monia dynamiittimiehiä Chicagon viime vallankumouksessa. Lisättäköön näihin vielä tuleva kauan lupailtu Keelyn värähtelyvoima [ydinenergia? – U. P.], joka muutamassa sekunnissa pystyy hävittämään kuolleen härän tuhkaläjäksi. Kysykää sitten itseltänne, pystyykö Danten Helvetti paikkana koskaan kilpailemaan maaelämän kanssa helvetillisempien tuhoaseiden tuottamisessa?

Jos näin pelkästään aineelliset välineet pystyvät tuhoamaan maailman suurimmat kaupungit muutamiin sopiviin kohtiin asennettuina, edellyttäen että noita murha-aseita ohjailevat asiantuntijat, mitä kauhistuttavia vaaroja syntyisikään, jos maagiset okkultiset salaisuudet paljastettaisiin ja sallittaisiin joutua pahansuopien ihmisten käsiin! Nämä ovat näet tuhat kertaa vaarallisempia ja tuhoisampia, koska rikollista enemmän kuin käytettävää näkymätöntä aineetonta asettakaan ei voida koskaan todeta.

Syntyperäiset mustat maagikot, joilla paitsi synnynnäistä taipumusta pahaan on lisäksi pitkälle kehittyneitä mediumistisia taipumuksia, ovat liiankin monilukuiset meidän aikanamme. On sen vuoksi korkea aika, että ainakin psykologit ja näihin asioihin uskovat lakkaisivat puhumasta julkisuuden hyvistä puolista ja vaatimasta, että kaikkien pitäisi saada tietää luonnon salaisuudet. Meidän aikanamme, jonka luonteenpiirteitä ovat "suggestio" ja "räjähdysaineet", okkultismi ei voi avata selkosen selälleen laboratorioidensa ovia; se tapahtuu vain niille, jotka todella elävät siihen vaadittavaa elämää.

Luku teoksesta "Studies in Occultism"

suom. Uuno Pore


Alkuperäinen artikkeli:
http://www.theosociety.org/pasadena/hpb-sio/sio-bles.htm


Etusivu

H. P. Blavatsky

Teosofia