H. P. Blavatsky

Varoitus pyrkijöille

Salatieteessä vallitsee kummallinen laki, jota on todettu ja todistettu tuhansien vuosien kokemuksella; eikä se — tuskin ainoassakaan tapauksessa — ole jäänyt todistusta vaille niinä vuosina kun Teosofinen Seura on ollut olemassa. Niin pian kuin joku lupautuu "pyrkijäksi", esiintyy määrättyjä okkultisia seurauksia. Näistä ensimmäinen on se, että kaikki, mikä on piilossa ihmisen luonnossa, paiskautuu pinnalle: hänen virheensä, tapansa, ominaisuutensa tai tukahdetut halunsa, olkoot ne hyviä, huonoja tai siltä väliltä.

Esimerkiksi jos ihminen on turhamainen, aistillinen tai kunnianhimoinen — joko perimiltään taipumuksilta tai karmallisista syistä —, nämä paheet purkautuvat varmasti näkyviin, vaikka hänen olisikin onnistunut tähän saakka niitä salaamaan tai tukahduttamaan. Ne nousevat vastustamattomasti pinnalle, ja hänen täytyy taistella sata kertaa kovemmin kuin ennen, kunnes hän tappaa kaikki sellaiset taipumukset itsessään.

Jos hän toiselta puolen on hyvä, antelias, siveä ja pidättyväinen tai jos hän omaa minkä tahansa tähän saakka uinailleen ja salatun hyveen, pyrkii sekin päivänvaloon yhtä vastustamattomasti kuin kaikki muukin. Siten sivistynyt ihminen, joka kammoten pyhimyksen mainetta pukeutuu naamioon, ei enää kykene salaamaan oikeata luontoaan, oli se alhainen tai jalo.

Tämä on muuttumaton laki okkultismin alueella. Sen vaikutus on sitä huomattavampi, mitä vakavampi ja vilpittömämpi pyrkijän halu on ja mitä syvemmin hän on tuntenut lupauksensa todelliseksi ja tärkeäksi.

Engl. suom. P. E.

Ruusu-Risti — tammikuu 1932


Etusivu

H. P. Blavatsky

Teosofia