H. P. Blavatsky

MITÄ MERKITSEE SANA 'KUUHULLU'?

Ote H. P. BLAVATSKYN kootuista teoksista (v. 1883)

On yleisesti tunnettua, että kuunsäteillä on vaarallinen vaikutus. Äskettäin oli tämä kysymys keskustelun aiheena eräässä tieteellisessä seurassa Saksassa. Lopulta lääkärit ja fysiologit esittivät väitteenään, että runoilijat olivat johtaneet ihmisiä harhaan, mutta on toivottavaa, että he pian tulevat huomaamaan, että idän okkultisteilla on enemmän tietoa tästä harvinaisesta salaperäisestä satelliitista kuin lännen astronomeilla kaikkine suurine teleskooppeineen. Todella "tuo kaukainen Diana" ja "Yön kuningatar", joka pilvien verhoamana kaikessa majesteettisuudessaan

"... paljastaa verrattoman valonsa ja

yön pimeydessä hopeaviittansa levittää ..."

on korkean Valtiansa salainen, pahin vihollinen ja myöskin hänen lapsilleen ja luoduilleen, kasvi-, eläin- ja ihmiskunnan edustajille. Lähestymättä sen okkultisia, enemmän tai vähemmän tunnettuja ominaisuuksia tai luonnetta, mainitsemme tässä vain seikoista, jotka ovat tunnettuja tiedemiehille ja maallikoille.

Kuu vaikuttaa ihmisen sekä henkiseen että ruumiilliseen rakenteeseen monella eri tavalla. Kokenut kapteeni esimerkiksi ei anna miehistönsä koskaan nukkua kannella täyden kuun aikana. Monien tarkkojen tutkimusten avulla on nyt todistettu, ettei kukaan ihminen, vaikka hän olisi henkisestikin voimakas, voi oleskella eikä nukkua huoneessa, joka on kuunvalossa. Jokainen tarkka taloudenhoitaja tai hovimestari tietää, että ruokatavarat pilaantuvat ja mätänevät nopeimmin kuunvalossa kuin pimeässä paikassa. Teoria, jonka mukaan tämä ei johdu säteitten erikoisesta vaarallisuudesta vaan siitä tunnetusta tosiasiasta, että yleensä taittuneet ja heijastuneet säteet vaikuttavat vaarallisesti, on vallankumouksellinen tieto, mutta tämä hypoteesi, olettamus, ei kuitenkaan selitä kaikkea. Niinpä v. 1693 tammikuun 21. pnä kuoli kuunpimennyksen aikana kolme kertaa enemmän ihmisiä kuin tavallisesti. Mm. lordi Bacon meni aina kuunpimennyksen aikana tajuttomaksi ja tuli tajuihinsa vasta sen päättyessä. Myös Kaarle VI tuli "kuuhulluksi" vuonna 1399 aina jokaisen uuden kuun aikana ja täyden kuun alkaessa. On saatu selville, että syy hermosairauksiin on yhteydessä määrättyjen kuun vaiheiden kanssa — erityisesti hermosärky ja kaatumatauti ja kuten tiedämme on niiden ainoa parannuskeino auringonvalo. Useimpien päivien keskustelujen jälkeen saksalaiset viisaat miehet eivät voineet antaa muuta kuin seuraavansisältöisen selityksen: "Vaikka on perusteltuja tosiasioita siitä, että on olemassa salaperäisiä yhteyksiä kuunsäteitten ja ihmisten, jopa kasvien ja eläinten sairauksien välillä, niin tällä hetkellä ei kyetä selittämään niitä."

Eipä tietenkään. Kukapa näistä lääkäreistä ja fysiologeista ei olisi poikavuosinaan lukenut, että vanhassa Kreikassa oli laajalti levinnyt tieto, jonka mukaan Tessalian taikurit ja noidat omasivat sellaisen voiman, että he vetivät kuun taivaalta manauksillaan ja loitsuillaan ja saivat sillä aikaan kuunpimennyksen. Tämä on kaikki, jonka he tietävät, mutta heidän pitäisi lisätä tähän asiaan sen, ettei taikausko ole tämän tiedon perustana. Ehkä he ovat oikeassa, ja tietämättömyydestään tässä tapauksessa onnellisia. Okkultistien ei pidä kuitenkaan unohtaa, että jumalatar Isis ja kreikkalainen Diana tai Luna ovat identtisiä, että molempien pääkoristeissa on puolikuu tai lehmänsarvet, viimemainittu uuden kuun symbolina. Varmaan enemmän kuin vain yksi luonnonmysteerio on kätketty näiden jumalattarien Isiksen ja Dianan "verhoihin", jotka ovat molemmat luonnon antropomorfisia symboleja, joiden papit olivat suurimpia ja mahtavimpia niissä maissa, joissa näitä jumalattaria palvottiin. Tosiseikka, että Dianan Arician temppelin papin oli surmattava edeltäjänsä, on okkultismia tutkivalle herätteitä antava, sillä se osoittaa hänelle, että Diana oli suurin ja palvotuin kaikista Kreikan ja Rooman jumalattarista — ja myös Efesoksen temppelissä, joka oli yksi maailman seitsemästä ihmeestä aina mainittuun Arician temppeliin saakka oli samanlaisia salaisia vihkimyksiä kuin Egyptin Isiksen temppeleissä, niinpä papin, joka vihki noviisin näyttäen hänelle alastoman totuuden — oli kuoltava.

elonpyörä — 1969 n:o 1

The Theosophist, April, 1883

Alkukielinen artikkeli WHENCE THE NAME “LUNATICS”?


Etusivu

H. P. Blavatsky

Teosofia